måndag 7 december 2015

Saffranssnurror


ca 16 st bullar

1 paket jäst
1 dl råsocker
¼ tsk salt
½ gram saffran (ett kuvert), stött i mortel med en nypa socker
2 ½ dl gammaldags mjölk, rumstempererad
100 gram smör, smält och avsvalnat
½ ägg
500 gram vetemjöl (drygt 8 dl)

1 ½ dl russin
75 gram smör, rumsvarmt
2 msk farinsocker
1 tsk vaniljpulver
1 msk maizena
½ ägg till pensling

Gör så här:
  1. Lös upp jästen i den rumstempererade mjölken. 
  2. Tillsätt socker, salt, saffran, det halva ägget och smält, avsvalnat smör. Blanda alltsamman. 
  3. Häll i mjölet, och arbeta med degkrokar eller bakmaskin tills degen är smidig och jämn. 
  4. Låt degen jäsa i minst 45 min.
  5. Blanda fyllningen medan degen jäser. 
  6. Mixa russinen till en smet i till exempel en matberedare, och rör ut dem med smör, farinsocker, vaniljpulver och maizena. 
  7. Sätt ugnen på 200n grader.
  8. Kavla ut degen och bred på fyllningen. 
  9. Gör sedan snurror och lägg snurrorna i formar.
  10. Pensla snurrorna med ägg och stö på en gnutta råsocker. 
  11. Grädda bullarna i cirka 12–15 minuter i nedre delen av ugnen. 

Inga kommentarer: