tisdag 2 april 2013

Köttfärspiroger


Börja med fyllningen så den hinner svalna.

Fyllning:
2 gula lökar
smör att steka i

500 gr nötfärs

1 brk böngroddar

1 tsk salt

1,5 dl chilisås (av ketchuptyp)

1 krm cayennepeppar

1 tsk oregano
1 tsk grillkrydda
1 tsk chilipulver
1 msk soja

1–2 vitlöksklyftor, pressade

Gör så här: 

  1. Skala och hacka löken. Fräs den i matfettet tillsammans med köttfärsen tills färsen är genomstekt.
  2. 
Blanda i böngroddar, salt, chilisås, vitlök och kryddor. Smaka av och ta mera kryddor om ni vill. 
  3. Låt småputtra ca 5 min. 
  4. Låt det svalna.
Degen:
50 gr jäst

100 gr smör

3 dl mjölk

1 tsk salt

3 ägg

ca 12 dl vetemjöl

Gör så här: 
  1. 
Smula jästen i bunken. 
  2. Smält smöret och blanda med mjölken till ca 37 grader.

  3. Häll i degvätskan i bunken o blanda runt tills jästen har löst sig.
  4. Tillsätt resten, saltet, äggen och mjölet arbeta degen blank o smidig. 
  5. Låt degen jäsa ca 30–40 min
  6. Ta upp degen på bänken och arbeta den lite till. 
  7. Dela den i det antal bitar du vill ha, rulla till runda bullar. 
  8. Kavla ut en oval kaka ca 1 cm tjock och lägg fyllningen som en sträng i mitten. 
  9. Vik ihop och nyp ihop ändarna och vänd på pirogen så att skarven kommer på undersidan. 
  10. Jäs ytterligare ca 20 min. 
  11. Pensla med uppvispat ägg och grädda dem ca 15–20 min i 250 grader.
  12. Servera med sallad och gärna lite sweet chilisås.
  13. Tips! Pirogerna går utmärkt att frysa.

Inga kommentarer: