Börja med fyllningen så den hinner svalna.
Fyllning:
2 gula lökar
smör att steka i
500 gr nötfärs
1 brk böngroddar
1 tsk salt
1,5 dl chilisås (av ketchuptyp)
1 krm cayennepeppar
1 tsk oregano
1 tsk grillkrydda
1 tsk chilipulver
1 msk soja
1–2 vitlöksklyftor, pressade
Gör så här:
- Skala och hacka löken. Fräs den i matfettet tillsammans med köttfärsen tills färsen är genomstekt.
- Blanda i böngroddar, salt, chilisås, vitlök och kryddor. Smaka av och ta mera kryddor om ni vill.
- Låt småputtra ca 5 min.
- Låt det svalna.
50 gr jäst
100 gr smör
3 dl mjölk
1 tsk salt
3 ägg
ca 12 dl vetemjöl
Gör så här:
- Smula jästen i bunken.
- Smält smöret och blanda med mjölken till ca 37 grader.
- Häll i degvätskan i bunken o blanda runt tills jästen har löst sig.
- Tillsätt resten, saltet, äggen och mjölet arbeta degen blank o smidig.
- Låt degen jäsa ca 30–40 min
- Ta upp degen på bänken och arbeta den lite till.
- Dela den i det antal bitar du vill ha, rulla till runda bullar.
- Kavla ut en oval kaka ca 1 cm tjock och lägg fyllningen som en sträng i mitten.
- Vik ihop och nyp ihop ändarna och vänd på pirogen så att skarven kommer på undersidan.
- Jäs ytterligare ca 20 min.
- Pensla med uppvispat ägg och grädda dem ca 15–20 min i 250 grader.
- Servera med sallad och gärna lite sweet chilisås.
- Tips! Pirogerna går utmärkt att frysa.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar