måndag 11 april 2022

Italiensk kycklinggratäng



800 g kycklingfilé

smör eller olja att steka i

grillkrydda

ev lite teriyakisås


10 soltorkade tomater i olja

2 stora vitlöksklyftor

1 färsk chili

3 dl grädde, valfri fetthalt

2 dl crème fraîche

2 msk kycklingfond

2 msk brynt schalottenlökfond

150 g grovriven parmesan, det mesta används i såsen – spara lite att strö över gratängen innan gräddning

65 g färsk babyspenat

15 körsbärstomater

salt & nymalen svartpeppar

2 msk rostade pinjenötter


Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Putsa och strimla kycklingfiléerna. 
  3. Stek kycklingen helt genomstekt i lite smör eller olja i en  stekpanna. 
  4. Krydda med grillkrydda och ev lite teriyakisås. 
  5. Lägg över i en ugnsfast form.
  6. Finhacka vitlöken och chilin. Strimla de soltorkade tomaterna i mindre bitar. 
  7. Använd lite av oljan från de soltorkade tomaterna och fräs tillsammans de soltorkade tomaterna med vitlöken och chilin till de mjuknar.
  8. Häll på grädde, crème fraîche, fond och de mesta av parmesanen. 
  9. Låt koka ihop några minuter. Smaka av om det behövs mer kryddor. 
  10. Vänd till sist ner spenat och körsbärstomater delade på mitten. 
  11. Häll såsen över kycklingen. 
  12. Strö över den sista rivna parmesanosten och ställ in i ugnen i ca 15-20 minuter tills gratängen fått fin färg.
  13. Rosta pinjenötterna och strö över gratängen precis innan servering.
  14. Servera med nykokt pasta, gärna tagliatelle, och en god sallad.

Inga kommentarer: