torsdag 15 januari 2015

Hemgjord kebab


1 kg nötfärs
1½ msk malen spiskummin
3 pressade vitlöksklyftor
1 ägg
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar malen
2 msk lökpulver

Kebabsås:

1 dl filmjölk
1 dl gräddfil
1 dl crème fraîche
3 msk majonnäs
½ dl apelsinjuice (utspädd/drickfärdig)
½ msk chilisås
1 vitlöksklyfta
salt & peppar
1 tsk sambal oelek för mer hetta
cayennepeppar

Gör så här:
  1. 
Sätt ugnen på 100 grader. 
  2. Rör ihop alla ingredienser ordentligt så att alla kryddor blandas om. Baka ihop till en jämn rulle, utan håligheter, ca 1 dm tjock. 
  3. Rulla in i grillfolie, med ändarna böjda neråt (för att vätskan ska rinna ut). 
  4. Placera rullen på ett ugnsgaller. Tänk på att lägga en form i botten av ugnen som fångar upp vätskan. 
  5. Lägg in rullen i ugnen på 100 grader i cirka tre timmar. 
  6. Låt svalna och förvara sedan i kylen över natten. 
  7. När du ska äta skär tunna remsor av köttfärsrullen – antingen med osthyvel, potatisskalare eller vass kniv. Stek dem i olja/ smör och servera genast.
  8. Såsen kan du med fördel rör ihop kvällen innan servering också.
  9. Servera med pommes och/eller pitabröd, sås, grönsaker och andra tillbehör du tycker om.

Inga kommentarer: