måndag 25 april 2011

Scones

Foto: Carina Sörgårn


12 stycken

smör till muffinsplåten
450 gram vetemjöl (cirka 7,5 vetemjöl)
1,5 tsk salt
1 msk socker
3 tsk bakpulver
150 gram kylskåpskallt smör, skuret i centimeterstora kuber
2 dl filmjölk, eller mild naturell yoghurt

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en muffinsplåt. Blanda mjöl, salt, socker och bakpulver i en bunke. Lägg i smörtärningarna. Arbeta in smöret i torrvarorna genom att gnida ingredienserna mellan handflatorna. 
  2. När blandningen liknar en grov smuldeg, med små bitar av smör kvar, blandar man i filmjölk eller yoghurt. Det blir bäst resultat av att blanda med handen, och inte med redskap. Det viktigaste är att inte arbeta för länge med degen. Slarva, helt enkelt. Och ingen, ingen elvisp.
  3. Fördela degen i muffinsplåtens fack med hjälp av två skedar. 
  4. Grädda sconesen i nedre delen av ugnen i 15-20 minuter. Tag därefter ut dem ur ugnen, och tag efter några minuter upp dem. Lägg dem på ett galler eller en bakhandduk, för att svalna.

Inga kommentarer: