måndag 17 oktober 2022

Pasta pangrattato [brödsmulspasta]



Pangrattato:

3 skivor levainbröd

2 vitlöksklyftor, finhackade

½–1 tsk chiliflakes

½ dl olivolja

1 msk smör

½ dl persilja, finhackad

salt

svartpeppar


Pasta:

pasta för 4 personer, till exempel bucatini

2 schalottenlökar. finhackade

2 vitlöksklyftor, finhackade

5–10 sardellfiléer i olja, grovhackade

1 dl olivolja

1 citron, rivet skal och saft

salt

svartpeppar

pastavatten, ca ½ dl

2 dl parmesanost, finriven


Gör så här:

  1. Börja med pangrattaton. Rosta brödskivorna i ugn på 175 grader tills de är gyllene och krispiga rakt igenom. Hacka dem sedan i små bitar och blanda med chiliflakes och vitlök.
  2. Värm smör och olivolja i en stekpanna på medelvärme. Lägg i brödsmulorna och stek en liten stund. Tillsätt persiljan och smaksätt med salt och peppar. Ställ åt sidan.
  3. Fortsätt med sardellröran. Lägg lök, vitlök, sardeller och citron i en kastrull med olivolja och värm försiktigt på låg värme tills allt blivit mjukt och sardellerna lösts upp (ca 15 minuter). Tillsätt citronsaften och smaka av med salt och peppar.
  4. Koka pastan al dente enligt paketets anvisning. Häll i lite (några matskedar) av pastavattnet i lök- och sardellröran och sjud upp under omrörning. Lägg den avrunna pastan i röran. Rör i parmesanosten.
  5. Lägg upp pastan på ett stort fat och strössla över brödsmulorna på toppen.
  6. Servera med lite riven parmesanost och en sallad.


Inga kommentarer: