lördag 22 oktober 2022

Fransk löksoppa



4 huvudrätter eller 8 förrätter


5 gula lökar

1 liter höns- eller grönsaksbuljong eller 1 liter vatten + 3 msk koncentrerad fond

3 kvistar timjan eller 1 tsk torkad

2 lagerblad

2 dl torrt vitt vin

1 msk tamari- eller japansk soja

2 msk smör till stekning

salt och nymald svartpeppar


Gratinering:

4 skivor vitt bröd, gärna surdegsbröd

2 msk smör

2 dl grovriven gruyèreost


Gör så här:

  1. Skala och skiva löken tunt, gärna med mandolin. Fräs den mjuk i smör på medelvärme i en stor kastrull tills den fått lite färg utan att bli bränd, cirka 10 minuter. Rör om då och då.
  2. Tillsätt buljong (eller vatten + fond), timjan, lagerblad och vin. Låt sjuda under lock på svag värme i cirka 25 minuter. Smaka av med soja, salt och peppar.
  3. Värm ugnen till 250°, grill.
  4. Skär brödet i grova tärningar och fräs dem gyllen­bruna i smöret i en stekpanna.
  5. Ta bort lagerbladen i soppan (och släng i komposten) och fördela soppan i fyra ugnssäkra portionsskålar. Lägg i brödtärningarna och strö över osten. Gratinera soppan högt uppe i ugnen i cirka 5 minuter eller tills osten fått fin färg.
  6. Servera direkt.

Inga kommentarer: