söndag 16 oktober 2022

Svamppaj med lök och salamiPajdeg:

3 dl vetemjöl

1 krm salt

100 g smör

2 msk vatten


Fyllning:

200 g färsk svamp

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

smör att steka i

200 g riven ost

100 g skivad salami


Äggstanning:

3 dl grädde

3 ägg

svartpeppar

1 tsk torkad oregano


Gör så här:

  1. Pajdeg: Mixa mjöl, salt och smör till en grynig massa i matberedare. Tillsätt vatten och kör matberedaren tills det blir en fast deg. Klä en pajform med degen och låt vila i kyl cirka 30 minuter.
  2. Förgrädda pajskalet i 200 grader cirka 10 minuter.
  3. Fyllning: Rensa svampen och skär till lagom munsbitar. Grovhacka den gula löken och finhacka vitlöken. Smält en klick smör i en stekpanna och lägg i svampen. Låt den få lite yta och lägg sedan i löken. Stek några minuter på medelvärme tills den mjuknat mjuknat och lägg i vitlöken. Låt svalna. Riv osten och kvarta salamiskivorna. Blanda lök och svamp med ost och salami. Lägg fyllningen i pajskalet.
  4. Äggstanning: Vispa ihop ägg och grädde med nymalen svartpeppar. Slå stanningen över pajen och strö över lite oregano.
  5. Grädda pajen i 200 grader i cirka 30–45 minuter eller tills den stelnat. För att kolla om den är klart kan man skaka lite lätt på pajen för att se om stanningen rör sig. Gör den det är det bara att grädda pajen längre. Börjar skalet bli bränt lägger du bara över en bit aluminiumfolie. Servera med en sallad.

Inga kommentarer: