söndag 6 mars 2022

Långkokt bolognese



500 gram nötfärs

1 morot

1 gul lök

2 stjälkar stjälkselleri

2 vitlöksklyftor

2 msk tomatpuré

½ burk Mutti hela plommontomater

3 dl vatten

3 dl rött vin

1 msk vitvinsvinäger

½ dl oxfond

1 tsk torkad timjan

1 tsk torkad oregano

nymalen vitpeppar

salt

en nypa strösocker


Till servering:

finhackad persilja

riven parmesanost


Gör så här:

  1. Bryn nötfärsen i stekpanna på hög värme i smör så den får en gyllenbrun färg och krispig yta. 
  2. Flytta över i en stor, rymlig stekgryta med lock.
  3. Finhacka morötter, lök, selleri och vitlök och fräs på i samma stekpanna som färsen, tillsätt lite extra smör.
  4. Häll över i grytan med färsen när allt mjuknat lite. 
  5. Ställ plattan med grytan på medelvärme och tillsätt resten av ingredienserna. 
  6. Lägg på locket och låt puttra i ca 2 timmar. 
  7. Smaka av med salt och peppar och en nypa socker.
  8. Servera med nykokt pasta och strö över lite persilja och parmesanost.


Inga kommentarer: