Pajdeg:
50 g smör
4 dl vetemjöl
1½ dl mjölk
2 tsk bakpulver
Fyllning:
2 gula lökar
smör
250 g färska champinjoner
2 stora vitlöksklyftor
1 msk hackad persilja
salt & peppar
200 g babyspenat
1 msk balsamvinäger
1 dl riven lagrad ost
Stanning:
4 ägg
3–4 dl vispgrädde
salt &peppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Börja med pajdegen: Blanda alla ingredienserna till degen och knåda samman till en smidig deg.
- Kavla ut degen och klä in pajformen.
- Låt stå kallt 30 minuter
- Förgrädda pajskalet 10 minuter.
- Fortsätt med fyllningen: Halvera lökarna, skär ett snitt in i halvorna och skiva dem så det blir kvartsskivor. Smält en stor klick smör i en stekpanna och ha ner löken. Låt löken mjukna långsamt på låg värme. Lägg i en skål.
- Gnugga champinjonerna rena. Halvera och skiva dem. Stek på medelvärme i en stekpanna tills de börjar torka till. Lägg ner en stor klick smör och hackad vitlök. Fräs tills det börjar få färg och torka till. Salta och peppra och strössla över hackad persilja. Ha ner med löken i skålen.
- Skölj spenaten och låt den rinna av. Värm stekpannan till medeltemperatur och lägg i spenaten. Låt vätskan försiktigt stekas ur, slå sedan på balsamvinäger och salta. Låt vinägern dunsta bort under någon minut och ha sedan ner spenaten i bunken.
- Tillsätt osten och blanda alla ingredienserna Fördela ut i pajskalet.
- Äggstanning: Vispa ihop ägg och grädde med salt och peppar.
- Slå stanningen över pajen och grädda i cirka 30 minuter.
- Servera gärna pajen med charkuterier och en sallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar