torsdag 2 september 2021

Falukorvs- och tomatgratäng med ostsås



550 g falukorv

4–5 tomater

1 rödlök

2 vitlöksklyftor

1 msk mörkt farinsocker

1 dl vitt vin 

2 dl crème fraîche, valfri fetthalt

3 dl grädde, valfri fetthalt

200 g fetaost

1 msk dijonsenap

2 tsk torkad basilika

salt & peppar

2 dl riven ost, gärna lagrad


Gör så här:

  1. Skiva upp falukorven i tunna skivor.
  2. Skiva tomaterna. Varva tomater och korv i en ugnsfast form.
  3. Hacka rödlöken och pressa i vitlöksklyftorna. Stek i lite olja på medelvärme till löken mjuknat. Den ska inte ta färg. 
  4. Häll i vitt vin och socker och låt vinet koka in helt.
  5. Blanda sedan lökröran med crème fraîche, grädde, smulad fetaost, senap, basilika, salt och peppar. 
  6. Häll röran över korven.
  7. Strö över riven ost och sätt in i ugnen på 215 grader varmluft (225 vanlig) i ca 25 minuter eller tills allt fått fin färg.
  8. Servera med en grönsallad och pasta, ris eller potatis. 

Inga kommentarer: