400 g bucatini eller annan lång pasta
1,25 dl olivolja
1 msk olivolja (till stekning)
400 g körsbärstomater
3-4 vitlöksklyftor, fint skivade
8 timjanstjälkar, bladen
5 rosmarinstjälkar, hackade blad
3 tsk torkad oregano
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk strösocker
200 g pancetta, tärnad (eller bacon)
finhackad persilja att garnera med
Gör så här:
- Sätt ugnen på 150 grader. Häll 1,25 dl olivolja i en ugnsform, cirka 30 × 25 cm. Skölj tomaterna och torka dem med hushållspapper. Skär tomaterna i halvor och placera dem med snittytan uppåt i formen.
- Blanda vitlök, kryddor och socker i en liten skål. Lägg en rejäl nypa av kryddblandningen på varje tomathalva och droppa några droppar olivolja ovanpå. Baka tomaterna i ugnen i cirka 2 timmar. Plocka försiktigt upp tomaterna och lägg dem på en tallrik. Spara oljan.
- Hetta upp 1 msk olivolja i en stekpanna och stek pancettan tills den är lite krispig, men fortfarande mjuk. Låt rinna av på hushållspapper.
- Hetta upp den sparade oljan från ugnsformen i en stor panna som rymmer hela rätten. Lägg försiktigt i tomaterna, salta och peppra och låt dem fräsa på låg värme i 2–3 minuter. Försök att se till att så många tomater som möjligt bibehåller formen.
- Koka pastan i lättsaltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen. Låt den rinna av i ett durkslag.
- Häll ner pastan och hälften av pancettan i pannan med tomater. Blanda försiktigt.
- Servera pastan garnerad med resten av pancettan och persilja.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar