Pajdeg:
3 dl vetemjöl1 krm salt
150 g smör
1 msk iskallt vatten
Fyllning:
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl mascarponeost
250 g riven parmesanost
Garnering:
valfri rom, till exempel löjrom eller stenbitsrom
finhackad gräslök
Gör så här:
- Pajdeg: Skär smöret i bitar. Finfördela fettet i mjölet och tillsätt salt och vatten. Arbeta ihop till en deg, gärna i en matberedare.
- Lägg degen i en plastpåse och låt den vila en stund i kylskåp.
- Sätt ugnen på 200°.
- Kavla ut degen och klä en pajform. Nagga bottnen med en gaffel.
- Förgrädda pajskalet i ca 15 minuter.
- Sänk ugnsvärmen till 150°.
- Fyllning: Värm mjölken lite i en kastrull. Rör i mascarponeosten och den rivna parmesanosten.
- Låt svalna.
- Knäck äggen i en skål och vispa upp. Vispa sedan i ostblandningen.
- Häll fyllningen i pajskalet och grädda i ugn i 150° i cirka 40 minuter, tills den fått fin färg och stannat. Täck pajen med folie om den blir för mörk.
- Ta ut pajen ur ugnen och låt den svalna något innan den garneras med rom och gräslök.
- Servera pajen på en buffé eller som ensamrätt tillsammmans med charkuterier och en grönsallad. En kall vitlökssås är gott till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar