måndag 20 maj 2019

Parmesanostpaj


Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1 krm salt
150 g smör
1 msk iskallt vatten

Fyllning:
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl mascarponeost
250 g riven parmesanost

Garnering:
valfri rom, till exempel löjrom eller stenbitsrom
finhackad gräslök

Gör så här:
  1. Pajdeg: Skär smöret i bitar. Finfördela fettet i mjölet och tillsätt salt och vatten. Arbeta ihop till en deg, gärna i en matberedare. 
  2. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila en stund i kylskåp.
  3. Sätt ugnen på 200°. 
  4. Kavla ut degen och klä en pajform. Nagga bottnen med en gaffel. 
  5. Förgrädda pajskalet i ca 15 minuter. 
  6. Sänk ugnsvärmen till 150°.
  7. Fyllning: Värm mjölken lite i en kastrull. Rör i mascarponeosten och den rivna parmesanosten.
  8. Låt svalna.
  9. Knäck äggen i en skål och vispa upp. Vispa sedan i ostblandningen.
  10. Häll fyllningen i pajskalet och grädda i ugn i 150° i cirka 40 minuter, tills den fått fin färg och stannat. Täck pajen med folie om den blir för mörk.
  11. Ta ut pajen ur ugnen och låt den svalna något innan den garneras med rom och gräslök.
  12. Servera pajen på en buffé eller som ensamrätt tillsammmans med charkuterier och en grönsallad. En kall vitlökssås är gott till.

Inga kommentarer: