tisdag 26 juli 2016

Lyxig ostpaj med tomatkompott


Pajdeg:
150 g smör
3,5 dl vetemjöl
1 ägg

Fyllning:
150 g lagrad ost (t ex gruyère eller cheddar)
100 g parmesanost
150 g ädelost eller gorgonzola
2 dl crème fraîche
4 ägg
2 dl vispgrädde
salt och peppar

Gör så här:
  1. Skär smöret i bitar. Mixa smör och mjöl till en smulig massa i matberedare.
  2. Tillsätt äggen och mixa snabbt ihop till en deg. 
  3. Lägg degen i plastfolie och låt vila ca 20 minuter i kylen.
  4. Sätt ugnen på 225°C.
  5. Tryck ut degen i en pajform. Nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda 10 minuter mitt i ugnen. 
  6. Fyllning: Riv den lagrade osten och parmesanen grovt. Smula ädelosten/gorgonzolan.
  7. Vispa ihop crème fraîche och ägg i en bunke. Rör i grädden. Krydda med salt och peppar.
  8. Fördela all ost i det förgräddade pajskalet. Häll över äggblandningen.
  9. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30–40 minuter, tills fyllningen har stannat och fått fin färg. 
  10. Låt svalna något innan servering.
  11. Servera pajen med tomatkompotten, antingen som ensamrätt, med kallskuret eller på en buffé.

Tomatkompott


250 g körsbärstomater (gärna på kvist)
0,5 dl färskpressad citronjuice
1 dl socker

Gör så här:
  1. Dela hälften av tomaterna. Lägg alla tomater i en vid kastrull. 
  2. Tillsätt citronjuicen. Koka upp och låt sjuda ca 10 minuter.
  3. Ta från värmen och strö över sockret. Blanda försiktigt. 
  4. Låt småkoka 5–10 minuter till simmig konsistens. Låt kallna. 
  5. Häll upp i en väl rengjord glasburk. Ställ i kylen.
  6. Servera rumstempererad till ostpajen.

Inga kommentarer: