Pajdeg:
150 g smör
3,5 dl vetemjöl
1 ägg
Fyllning:
150 g lagrad ost (t ex gruyère eller cheddar)
100 g parmesanost
150 g ädelost eller gorgonzola
2 dl crème fraîche
4 ägg
2 dl vispgrädde
salt och peppar
Gör så här:
- Skär smöret i bitar. Mixa smör och mjöl till en smulig massa i matberedare.
- Tillsätt äggen och mixa snabbt ihop till en deg.
- Lägg degen i plastfolie och låt vila ca 20 minuter i kylen.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Tryck ut degen i en pajform. Nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda 10 minuter mitt i ugnen.
- Fyllning: Riv den lagrade osten och parmesanen grovt. Smula ädelosten/gorgonzolan.
- Vispa ihop crème fraîche och ägg i en bunke. Rör i grädden. Krydda med salt och peppar.
- Fördela all ost i det förgräddade pajskalet. Häll över äggblandningen.
- Grädda i nedre delen av ugnen ca 30–40 minuter, tills fyllningen har stannat och fått fin färg.
- Låt svalna något innan servering.
- Servera pajen med tomatkompotten, antingen som ensamrätt, med kallskuret eller på en buffé.
Tomatkompott
0,5 dl färskpressad citronjuice
1 dl socker
Gör så här:
- Dela hälften av tomaterna. Lägg alla tomater i en vid kastrull.
- Tillsätt citronjuicen. Koka upp och låt sjuda ca 10 minuter.
- Ta från värmen och strö över sockret. Blanda försiktigt.
- Låt småkoka 5–10 minuter till simmig konsistens. Låt kallna.
- Häll upp i en väl rengjord glasburk. Ställ i kylen.
- Servera rumstempererad till ostpajen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar