torsdag 21 januari 2016

Tomat- och paprikasoppa med rostade kikärtor


1 gul lök, fint hackad
2 vitlöksklyftor, fint hackad
1 tsk spiskummin
½ tsk ingefära
1 tsk kanel
300 g grillad paprika från burk, skuren i mindre bitar
1 burk krossade tomater
1 tsk honung
6–8 dl grönsaksbuljong
1 dl grädde
salt och svartpeppar

Gör så här:
  1. Fräs lök och vitlök mjuk i olja i en stor gryta ca 5 minuter på medelvärme.
  2. Tillsätt kryddorna och fräs 30 sekunder under omrörning.
  3. Blanda ner övriga ingredienser, rör runt och låt få ett uppkok.
  4. Låt soppan småputtra 15 minuter och mixa den sedan slät, späd eventuellt med mer vatten om du tycker den är för tjock.
  5. Smaka av och servera med rostade kikärtor.


Rostade kikärtor
1 burk kikärtor
1 msk olivolja
½ tsk paprikapulver
½ tsk chilipeppar
1 tsk oregano
1 krm salt

Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 225 grader och ställ in en ugnsplåt.
  2. Skölj ärtorna och torka torra, blanda samman med resten av ingredienserna i en skål.
  3. Ta ut den varma plåten, lägg på ett bakplåtspapper och häll ut de kryddade ärtorna.
  4. Ställ plåten mitt i ugnen ca 20 minuter, skaka plåten någon gång under tiden.

Inga kommentarer: