söndag 23 december 2018

Kall räkpaj med västerbottenskal


Pajskal:
3 dl vetemjöl
150 gr smör
1 ½ dl grovt riven västerbottensost
ca 2 msk kallt vatten

Gör så här:
  1. Blanda ihop smör och mjöl och den rivna osten. Tillsätt vattnet och blanda ihop till en jämn deg.
  2. Tryck ut degen i en normalstor pajform och nagga med en gaffel.
  3. Låt vila i minst 30 minuter i kylskåp.
  4. Grädda mitt i ugnen i 200° i 15 minuter. 
  5. Låt skalet kallna.
Fyllning:
200 gr färskost (till exempel philadelphiaost)
2 dl crème fraîche
250 gr räkor, avrunnen vikt (+ extra till dekoration)
½ röd lök, finhackad
2 msk finhackad dill
1 tsk pressad citron
salt och vitpeppar

Dekoration: 
Till exempel räkor, löjrom, citron och dill

Gör så här:
  1. Blanda färskost och crème fraîche.
  2. Blanda ner räkorna i smeten tillsammans med rödlök, dill och pressad citron.
  3. Smaka av med salt och peppar.
  4. Bred fyllningen i det kalla pajskalet och låt pajen stå kallt minst en halvtimme innan servering (pajen kan med fördel göras dagen innan).
  5. Dekorera precis innan servering.

Inga kommentarer: