fredag 13 mars 2015

Havets smörgåstårta


3 paket landgångsbröd (ca 1 000 g) eller två limpor skivat franskbröd

Skaldjursröra:
700 g blandade räkor och kräftor (hackade)
1 dl finhackad dill
1 rödlök (finhackad)
1 dl crème fraîche
250 g philadelphiaost
1 msk citronpeppar
saft och rivet skal från 1 citron

Tonfiskröra:
1 schalottenlök, fint hackad
1/2 dl finhackad dill
1 grönt äpple (skalat och fintärnat)
1 msk dijonsenap
1,5 dl majonnäs
2 dl crème fraîche
1 dl bostongurka
skal och saft från 1 citron
2 burkar tonfisk i vatten (avrunnen)

Garneringssmet:
3 dl crème fraîche
1–2 msk italiensk salladskrydda

Garnering:
50 g ruccolasallad

Gör så här:
  1. Blanda alla ingredienserna till de olika rörorna och rör om. 
  2. Varva tonfiskröra och skaldjursröra med formbröd. 
  3. Vispa crème fraiche och salladskrydda till en fast kräm. 
  4. Täck smörgåstårtan med den hårt vispade crème fraîches. 
  5. Låt stå kallt över natten. Dekorera med ruccolasallad innan servering.
Tips!
Smörgåstårta är smidigt att göra i en springform. Det blir lite ”klipp-och- klistra” när man lägger i brödlagren, men det är inga konstigheter. Kantskär lite rundade kanter och fyll i lite här och där.

Fördelen med springform är att du kan fylla den desto mer utan att det rinner iväg ut på sidorna. Snåla inte och bred på ordentliga lager fyllning, dom håller sig på plats och sugs upp av brödet istället, vilket blir en ännu saftigare smörgåstårta! Till en springform går det åt 1–2 limpor franska beroende på hur många lager du gör. Fyllningarna till denna smörgåstårta räcker till ungefär 2 + 2 fyllningslager (beroende på hur mycket fyllning du smetar på mellan varje lager bröd). 

Inga kommentarer: