Lammfärsbullar:
1 lök
0,75 dl ströbröd
1,5 dl mjölk
0,5 kruka oregano
0,5 kruka timjan
500 g lammfärs
0,25 dl grädde
rivet skal av 1 citron
salt & peppar
Tomatsås:
1 lök
2-3 vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater
0,5 kruka oregano
0,5 kruka timjan
1 msk kalvfond
1 msk balsamvinäger
1 tsk flytande honung
cayennepeppar
salt & peppar
Till gratinering:
125 g mozzarellaost
1 dl riven parmesanost
Gör så här:
- Börja med köttbullarna:
- Hacka löken till köttbullarna och bryn den i lite smör eller olja i en stekpanna.
- Mät upp ströbröd och mjölk i en skål, och ställ åt sidan en stund att svälla.
- Hacka oregano och timjan, och blanda samman det med lammfärs, lök, och det svällda ströbrödet. Tillsätt 0,25 dl grädde, rivet skal av en citron och salt och peppar.
- Forma till köttbullar och bryn dem runtom i smör eller olja i en stekpanna.
- Förflytta sedan köttbullarna till en smord ugnsform,.
- Fortsätt med tomatsåsen:
- Hacka löken, pressa vitlöksklyftorna och bryn i smör eller olja i en stekpanna med höga kanter eller en kastrull.
- Häll i 2 burkar krossade tomater, hackad oregano och timjan, kalvfond, balsamvinäger och honung.
- Smaka av med cayennepeppar och salt och peppar.
- Häll tomatsåsen i formen, över köttbullarna. Riv mozzarella och parmesan, och toppa gratängen med osten.
- Ställ in i mitten av ugnen och gratinera i 225 ° i ca 15 min, tills osten fått fin färg.
- Servera med sallad, pasta eller pressad potatis.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar