fredag 5 december 2014

Lammfärsbullar i tomatsås under osttäcke


Lammfärsbullar:
1 lök
0,75 dl ströbröd
1,5 dl mjölk
0,5 kruka oregano
0,5 kruka timjan
500 g lammfärs
0,25 dl grädde
rivet skal av 1 citron
salt & peppar

Tomatsås:
1 lök
2-3 vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater
0,5 kruka oregano
0,5 kruka timjan
1 msk kalvfond
1 msk balsamvinäger
1 tsk flytande honung
cayennepeppar
salt & peppar

Till gratinering:
125 g mozzarellaost
1 dl riven parmesanost

Gör så här:
  1. Börja med köttbullarna: 
  2. Hacka löken till köttbullarna och bryn den i lite smör eller olja i en stekpanna. 
  3. Mät upp ströbröd och mjölk i en skål, och ställ åt sidan en stund att svälla. 
  4. Hacka oregano och timjan, och blanda samman det med lammfärs, lök, och det svällda ströbrödet. Tillsätt 0,25 dl grädde, rivet skal av en citron och salt och peppar. 
  5. Forma till köttbullar och bryn dem runtom i smör eller olja i en stekpanna. 
  6. Förflytta sedan köttbullarna till en smord ugnsform,.
  7. Fortsätt med tomatsåsen:
  8. Hacka löken, pressa vitlöksklyftorna och bryn i smör eller olja i en stekpanna med höga kanter eller en kastrull. 
  9. Häll i 2 burkar krossade tomater, hackad oregano och timjan, kalvfond, balsamvinäger och honung. 
  10. Smaka av med cayennepeppar och salt och peppar. 
  11. Häll tomatsåsen i formen, över köttbullarna. Riv mozzarella och parmesan, och toppa gratängen med osten. 
  12. Ställ in i mitten av ugnen och gratinera i 225 ° i ca 15 min, tills osten fått fin färg. 
  13. Servera med sallad, pasta eller pressad potatis.

Inga kommentarer: