måndag 1 april 2024

Lasagne


Köttfärssås:

500 g nötfärs


1 gul lök, hackad

valfri mängd hackad persilja
 och basilika

2 klyftor pressad vitlök


1 burk krossade tomater

2 msk kalvfond

paprikapulver och chilipulver

salt och peppar

2½ dl vatten


½ dl tomatpuré


1 msk honung


Bechamelsås:

1½ dl grädde


3½ dl mjölk

½ dl vetemjöl

50 g smör


salt
 och peppar


muskotnöt

2 dl riven ost
 + 1 dl att toppa med


lasagneplattor


Gör så här:
  1. Börja med köttfärssåsen: Bryn lök och köttfärsen i en stekpanna eller gryta. 
  2. Tillsätt resten av ingredienserna och låt puttra under lock minst 20 minuter. Rör då och då så det inte bränns. 
  3. Späd ev med mer vatten och smaka av med salt och peppar.
  4. Gör bechamelsås: Smält smöret i en kastrull och rör sedan ner mjölet. 
  5. Tillsätt mjölk, grädde och kryddor och låt sjuda en stund. 
  6. Lyft av grytan från spisplattan. Tillsätt den rivna osten och rör tills den smälter.
  7. Varva sedan lasagneplattor, köttfärssås och bechamelsås i en smord ugnsform. Avsluta med ett lager plattor med bara bechamelsås över och strö över riven ost.
  8. Tillaga i ugn, 200°, i 45 minuter (känn så plattorna blivit mjuka). 
  9. Låt stå och dra till sig ca 5 minuter och servera sedan med en god sallad.

Inga kommentarer: