lördag 5 oktober 2013

Frysta, kalljästa frallor



50 g jäst

3 dl ljummet vatten (37º)

2 msk olja

1 tsk salt

8 dl vetemjöl (480 g)

Gör så här:
  1. Lös jästen i det ljumma vattnet. Tillsätt olja, salt och det mesta av vetemjölet. Arbeta till en smidig deg och låt jäsa övertäckt i 30–40 minuter.
  2. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den väl. Forma till 12 ovala frallor.
  3. Skåra frallorna med vass kniv. Låt dem jäsa i rumstemperatur i ca 25 minuter under bakduk. De kan jäsa på plåt, bricka eller tallrik, se bara till att det finns plats i frysen för det du lägger dem på.
  4. Ställ frallorna i frysen direkt efter jäsningen med bakduken över. De frysta frallorna kan du sedan packa i fryspåsar (frallorna är frysta efter några timmar).
  5. När du vill äta frallorna gräddar du de frysta bröden i 250º, ca 15 minuter. Låt bröden ligga på plåt ovanpå spisen medan du värmer ugnen. Vill du grädda bröden direkt efter den andra jäsningen tar det 8–9 minuter i 250º.

Inga kommentarer: