söndag 29 september 2013

Chicken tikka masala



1 kg kycklingfileér

3 dl naturell yoghurt (3%)

2 tsk malen spiskummin

0,5 tsk cayennepeppar

1 msk hackad färsk koriander

2 krm salt

2 vitlöksklyftor

1 cm färsk ingefära, fint riven

2 msk mild rapsolja

Sås:
2 st gula lökar

2–3 st vitlöksklyftor

1 cm färsk ingefära, fint riven

2 msk tomarpuré

2–3 dl passerade tomater

2 msk garam masala

2 tsk strösocker

3 dl vispgrädde

smaka av med svartpeppar/cayennepeppar/salt

olja att steka i

Gör så här:
  1. Börja med att förbereda kycklingen. Blanda spiskummin, cayenne, koriander och salt i en liten skål och massera in detta i kycklingen. 
  2. Lägg filéerna i en bunke och låt dem ligga kallt i ca 1 timme. 
  3. Rör under tiden ihop yoghurt med olja samt fint riven vitlök och ingefära.
  4. Sätt ugnen på 175 grader (varmluft). 
  5. Ta ut kycklingen efter ca 1 timme och doppa varje filé i yoghurten – det får gärna var ett tjockt lager. 
  6. Lägg fileérna på ett galler med en plåt/ugnsform under. 
  7. Sätt in i ugnen tills dess att kycklingen är färdig, ca 15 minuter. Kontrollera att kycklingen är helt genomstekt.
  8. Förbered såsen under tiden. Finhacka gul lök och vitlök. Fräs detta i olja i en kastrull tills dess att det mjuknat. 
  9. Tillsätt ingefära, tomater, och övriga kryddor och fräs ett par minuter, rör om så att inget bränns. 
  10. Tillsätt grädden och låt såsen puttra i ca 10 minuter. Smaka av.
  11. Ta ut kycklingen ur ugnen och skär dem i mindre bitar. Lägg ner kycklingbitarna i såsen och ge det hela ett uppkok. Smaka av och servera med ris, mango chutney och nybakade naanbröd.

Inga kommentarer: