onsdag 25 september 2013

Enkelt soppbröd


1 pkt jäst (50 gram)
4 dl ljummet vatten
3 msk flytande honung
1 dl kallpressad rapsolja
ca 10–12 dl vetemjöl
1 msk flingsalt

Gör så här:
  1. Smula ner jästen i en degbunke. Ljumma vattnet till 37 grader, fingervarmt. Rör ut jästen med vattnet. 
  2. Tillsätt resten av ingredienserna. Var försiktig med mjölet. Degen ska vara smidig och lös, absolut inte hård och kompakt. 
  3. Arbeta degen med maskin eller degkrokar ca 10 min. 
  4. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 min. 
  5. Ta upp degen på rikligt mjölat bakbord och vrid den några varv med mjölade händer och lägg på plåt med bakplåtspapper.
  6. Låt jäsa ca 40 min. 
  7. Värm ugnen till 175 grader och grädda därefter ca 45–50 min eller tills brödet fått en gyllenbrun skorpa.

Inga kommentarer: