måndag 24 juni 2013

Mandeltårta med vit chokladkräm


Bottnar:
400 gr mandelmassa
4 äggvitor

Chokladkräm:
4 äggulor
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
150 g vit choklad
100 g kallt smör

Garnering:
Jordgubbar
Mandelspån
Vit choklad

Gör så här: 
  1. Sätt på ugnen på 175 grader. 
  2. Lägg bakplåtspapper på två plåtar. Rita ut rundlar ca 25 cm i diameter på varje papper. 
  3. Pensla med smält smör och pudra med maizena. 
  4. Riv mandelmassan grovt (lättast om den kylskåpskall).  
  5. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i mandelmassan. 
  6. Bred ut smeten i rundlarna och grädda i mitten av ugnen, en plåt i taget ca 12-15 min. Har du varmluftugn kan båda gräddas samtidigt. 
  7. Låt bottnarna kallna på pappret innan det lossas. Bottnarna ska vara lite "mjuksega".
  8. Blanda äggulorna, grädde och socker i en liten kastrull. 
  9. Sjud på svag värme tills krämen tjocknat, den får inte koka (det tar ca 5 min). 
  10. Ta kastrullen från värmen. 
  11. Bryt chokladen i bitar och rör ner dem i den heta krämen. 
  12. Tärna smöret och vispa ner det lite i taget. 
  13. Låt krämen kallna i kylen.
  14. Bred krämen mellan bottnarna. 
  15. Rosta mandelspånen i en torr och het panna. 
  16. Garnera med jordgubbar, mandelspån och riven vit choklad.

Inga kommentarer: