fredag 8 mars 2013

Getostpaj

Foto: Carina Sörgårn
2½ dl vetemjöl
100 g smör
2 msk vatten
50 g valnötter

Fyllning:
10 soltorkade tomater, i marinad
250 g getost
3 dl mjölk
3 ägg
2 msk hackad timjan
2 krm svartpeppar
½ tsk salt

Gör så här:
  1. Pajdeg: Mixa valnötterna med stavmixer/matberedare/kvarn. 
  2. Blanda med mjöl och smöret i småbitar. Tillsätt iskallt vatten och blanda snabbt ihop till en deg. 
  3. Tryck ut degen i en pajform (24 cm) och ställ i kylen ca 30 min. 
  4. Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Ta ut pajformen från kylen och nagga bottnen med en gaffel. Grädda skalet i ca 10 min. 
  6. Fyllning: Skär tomaterna i strimlor. Skiva hälften av getosten. Fördela tomatstrimlorna, ostskivorna och hackad timjan i skalet. 
  7. Gör äggstanningen genom att i matberedare blanda ihop ägg, mjölk, osten som är kvar, salt och peppar. 
  8. Häll det i pajskalet. 
  9. Sänk värmen till 200 grader och grädda pajen i nedre delen av ugnen i ca 35 min. 
  10. Pajen passar bra som vegetarisk ensamrätt tillsammans med en sallad. Den funkar också bra på buffébordet eller som tillbehör till grillat.

Inga kommentarer: