söndag 26 september 2021

Indisk butter chicken


Kryddpasta:

3 vitlöksklyftor

1 msk färskriven ingefära

1 tsk mald spiskummin

1 tsk garam masala

1 tsk gurkmeja

½ tsk salt

½ krm cayennepeppar


Övriga ingredienser:

ca 500 g kycklingfilé 

2 rågade msk matyoghurt

75 g smör (uppdelat i tre lika stora klickar à 25 g vardera)

1 gul lök

¾ dl tomatpuré

1 dl vatten

ca 2½ dl grädde, kokosmjölk eller kokosgrädde

ev lite hackad koriander


Gör så här:

  1. Börja med att blanda ihop kryddpastan i en liten kopp eller skål. Pressa eller riv vitlöken, riv ingefäran och rör samman detta med kryddorna och saltet.
  2. Ta hälften av kryddpastan och lägg i en bunke. Klicka ner yoghurten och rör med en sked tills du har en jämn och fin yoghurtmarinad.
  3. Skär kycklingfilén i bitar och rör ner den i marinaden. 
  4. Hacka löken.
  5. Värm upp en stekpanna med 25 gram smör. Lägg i den marinerade kycklingen i stekpannan och låt den brynas till den är helt genomstekt. Lägg över kycklingbitarna på en tallrik.
  6. Lägg ytterligare en klick med 25 gram smör i stekpannan och bryn nu den hackade löken ihop med resten av kryddpastan. Låt bryna i cirka fem minuter, och tillsätt sedan tomatpurén.
  7. När tomatpurén fått vara med i ett par minuter ska 1 dl vatten ner i stekpannan. Rör runt så det blandas, det kommer att tjockna lite, och häll sedan i cirka 2½ dl grädde eller kokosmjölk.
  8. Låt det bli varmt och klicka sedan ner den sista 25-gramsbiten smör. Rör ner kycklingbitarna, och låt alltihop puttra samman ett par minuter. 
  9. Strö gärna över lite hackad koriander precis innan servering.
  10. Servera med ris, naanbröd och gärna lite cashewnötter och en klick mango chutney. 

Inga kommentarer: