söndag 20 januari 2013

Räksoppa med sting

Foto: Carina Sörgårn

500 gram (oskalade) räkor
1 gul lök
1 morot
1/2 röd chilifrukt
en klick  med smör
3 msk tomatpuré
2 msk vetemjöl
2 dl vitt vin
5 dl vatten
3 msk koncentrerad hummerfond
3 dl vispgrädde
salt och peppar cayennepeppar – efter egen smak och tycke

Gör så här:
  1. Skala räkorna – men spara skalen/renset. 
  2. Skala och finhacka löken, moroten och chilifrukten. Smält smöret i en kastrull och fräs de hackade grönsakerna glansigt. 
  3. Tillsätt tomatpure och alla räkskalen. Strö över mjöl och häll sedan i vatten, vin och fond. 
  4. Låt koka i 10 minuter. 
  5. Vänd ner grädde och smaka av med salt, lite peppar och cayennekrydda. 
  6. Låt koka i fem minuter till. Ta sedan av och sila soppan. 
  7. Lägg ner räkorna i den släta soppan – och servera, gärna med ett gott bröd till.

Tips! Soppan är lagom till 3 personer som huvudrätt och till 6 personer om den serveras som förrätt.

Inga kommentarer: