torsdag 17 maj 2012

Nutellabullar


Foto: Samuel Sörgårn

50 gram jäst för söta degar

175 gram smör
5 dl standardmjölk

2 dl strösocker
1 tsk äkta vaniljsocker

0,5 kryddmått salt

1,25–1,5 liter vetemjöl

Fyllning: 
Nutella och smör 50/50
och en nypa salt.

Pensla med vispat ägg och strö över pärlsocker

Gör så här:
  1. 
Smula jästen i en stor bunke/hushållsassistent. Smält smör och häll mjölken i samma kastrull och värm upp till fingervarmt (37 grader).
  2. Häll över lite av mjölkblandningen över jästen och rör om tills det har löst upp sig ordentligt.
  3. Sedan blandar du i, sockret, saltet och vaniljsockret i degspadet och till sist mjölet, ta bara så mycket så att du får en smidig och fin deg.
  4. Arbeta degen väl, och låt den sedan jäsa tills den blir nästan dubbelt så stor, ca en halvtimme. 
  5. Under tiden gör du fyllningen. Rör ihop lika mycket nutella som smör (50/50) och en nypa salt (lite mer en en halv burk nutella gick åt när jag bakade).  
  6. När degen har jäst klart, dela den i 6 delar och baka ut den på mjölat bakbord  till en rektangel.
  7. Bred ut rikligt med nutellafyllning och vik degen på mitten.
  8. 
Skär sedan cirka 1 1/2 cm långa remsor från den vikta degens kortsida 
och tvinna längderna så att det blir små snurror. 
  9. Pensla med vispat ägg och strö över pärlsocker.
  10. 
Ställ ugnen på 225 (varmluft och 250 vanlig) grader. 
  11. Låt bullarna jäsa i ytterligare 30–40 minuter.
  12. Grädda dem sedan i mitten i ugnen i cirka 8–10 minuter. Ta ut den när de har fått en fin färg.
  13. Låt dem svalna något på galler,
 sedan är de klara att serveras.

Inga kommentarer: