söndag 6 januari 2013

Chicken Korma


1 kg kycklingfiléer
smör eller olja att steka i

2 stora gula lökar

6 klyftor vitlök

2 dl mald mandel
1 dl riven färsk ingefära

1 kycklingbuljongtärning

1 dl matolja

1 tsk mald kanel

2 msk mald koriander

2 tsk gurkmeja

2 tsk mald spiskummin

2 tsk mald kardemumma

1 tsk cayennepeppar

1 dl sultanrussin

3 dl matlagningsyoghurt
1 dl grädde

2 dl kokosmjölk (ev mer att späda med)

3 msk citronsaft

3 msk socker

1 tsk salt

Gör så här:
  1. Skär kycklingen i bitar.
  2. Bryn dem runt om i stekpanna. 
  3. Häll oljan i en kastrull/gryta och häll i alla torra kryddor och låt dem fräsa en stund. 
  4. Hacka löken smått eller kör den i matberedare. Riv ingefäran och pressa vitlöken. Tillsätt detta i grytan.
  5. Mal mandeln smått och häll ner den. 
  6. Tillsätt grädde, yoghurt och kokosmjölk. 
  7. Smula ner buljongtärningen, tillsätt citronsaft och socker. 
  8. Lägg i kycklingbitarna och russin. Låt koka minst 1 timma (på medelvärme) så köttet blir mört. 
  9. Smaka av med mer salt och socker, och späd med mer kokosmjölk, grädde eller vatten om det blir för tjockt.
Raita:

3 dl matlagningsyoghurt

1/2 gurka skuren i tärningar

1 tomat skuren i tärningar

2–3 krm spiskummin

1 krm mynta
salt

(vitlök)

Gör så här:
  1. Blanda allt och smaka av med salt och ev mer kryddor. 
  2. Vill man kan man pressa i en liten vitlöksklyfta. 
  3. Ställ kallt i kylen en stund.
Servera kycklingen med raita, mango chutney, finskuren gurka, ris och gärna naanbröd eller chapati. 
Strö gärna över lite rostade cashewnötter vid servering.

Inga kommentarer: