lördag 19 februari 2011

Naanbröd

Foto: Carina Sörgårn

[4-6 bröd]

7 ½ dl vetemjöl
2 dl mjölk
1 ägg
1 dl naturell yoghurt
2 msk matolja
1 tsk salt
2 tsk strösocker
1/2 tsk bakpulver
2 tsk torrjäst
Lite matolja till gräddningen
Ev vallmofrön

Gör så här
  1. Lägg mjölet i en skål. Ljumma mjölken. Vispa upp ägget lätt i en annan skål och blanda väl med yoghurt, olja, salt, socker, bakpulver, jäst och ½ dl av mjölken.
  2. Häll blandningen över mjölet och blanda med händerna. Häll i mjölken lite i taget och börja knåda. Fortsätt tills det blir en mjuk deg som är lätt att arbeta. Knåda tills den känns smidig och inte kladdar.
  3. Pensla degen med lite olja, täck över skålen med en fuktig handduk och låt jäsa ca 2 ½ timme. Sätt ugnen på grill och högsta värme. Pensla tre bakplåtar tunt med olja.
  4. Knåda degen ett par minuter och dela den i 6 delar. Platta ut och dra den med händerna till en droppformad kaka, 25-30 cm lång och 12-15 cm bred. Lägg två kakor på varje plåt. Låt kakorna jäsa 20 minuter under duk.
  5. Pensla kakorna snabbt med lite vatten och strö eventuellt på vallmofrön. Sätt in plåtarna en i taget högt upp i ugnen och grädda kakorna 2-3 minuter på varje sida, tills de fått bruna fläckar.

Inga kommentarer: