fredag 30 september 2011

Goda limpor

Foto: Carina Sörgårn

50 g jäst
1 liter ljummet vatten, 37°
50 g smör, rumsvarmt
3 tsk salt
4 msk mörk (bröd-)sirap
1,5 kg (ca 2,8 liter) Kungsörnen Lantbrödsmjöl 4 sädeslag

Gör så här:
  1. Smula ner jästen i en bunke, tillsätt ljummet vatten och rör om tills jästen har löst sig. 
  2. Klicka i fettet och tillsätt övriga ingredienser, men spara lite mjöl till utbakningen. 
  3. Arbeta degen kraftigt, ca 4 min i maskin. 
  4. Låt jäsa under bakduk 30–40 min.

  5. Knåda degen smidig på mjölat bakbord och dela den i fyra delar. 
  6. Forma delarna till fyra limpor och lägg dem på en bakpappersklädd plåt eller i brödformar. 
  7. Skåra dem med en vass kniv. 
  8. Låt jäsa övertäckta 30–40 min. 
  9. Sätt ungen på 200°.

  10. Grädda i nedre delen av ugnen 25–30 min. 
  11. Låt svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer: