söndag 19 december 2010

Kanelbullar


5 dl mjölk – gärna gammaldags
50 gram jäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
1 tsk kardemumma, malen
ca 15 dl vetemjöl
125 gram smör (rumstempererat)

1 ägg, till pensling
pärlsocker, till garnering

Fylllning
125 gram smör (rumstempererat)
1,5 dl strösocker
2 msk malen kanel

Gör så här
  1. Värm mjölken till ca 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke. Häll på mjölken och rör om tills det mesta av jästen har lösts upp.
  2. Tillsätt socker, salt, kardemumma och det mesta av vetemjölet men spara lite mjöl till utbakningen. Klicka i smöret. Arbeta kraftigt till en smidig deg. Täck med bakduk och låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.
  3. Rör samman fyllningen.
  4. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta samman den. Dela den i två delar.
  5. Kavla ut varje del till till en platta som är ca 35x40 cm. Bred fyllning på halva plattan och vik över den obredda delen. Dela plattan i 20–25 remsor, vrid varje remsa till en snodd och vik ihop den till en knut. 
  6. Låt bullarna jäsa övertäckta i 20–30 minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader.
  7. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
  8. Grädda i mitten av ugnen i 8–10 minuter. Låt bullarna svalna övertäckta med bakduk.

Inga kommentarer: