söndag 15 januari 2023

Kycklinglasagne


200 g färska lasagneplattor

200 g körsbärstomater

riven ost, gärna en ost med mycket smak

riven mozzarella till topping 

basilika

balsamico 


Fyllning:

500 g kycklingfilé

1 gula lökar

2 vitlöksklyftor

smör att steka i

grillkrydda

teriyakissås

65 g färsk babyspenat

salt & peppar


Bechamelsås:

40 g smör

1 dl vetemjöl

7 dl mjölk (3% fetthalt)

riven muskotnöt

salt


Gör så här:

  1. Hacka lök i små tärningar och kyckling i mellanstora bitar. Hacka vitlök fint och dela tomaterna i halvor. 
  2. Hetta upp smör i en stekpanna och stek lök tills den får färg. Vänd i kyckling och vitlök, stek tills kycklingen är helt genomstekt. Krydda med lite grillkrydda och en skvätt teriyakisås. Vänd i spenaten, salta och peppra. Stek lite snabbt tills spenaten mjuknar. Ställ åt sidan.
  3. Hetta upp smör till bechamelsåsen i en kastrull. Låt gärna smöret brynas tills den får gyllene färg. Vänd i mjölet och stek under omrörning. Tillsätt mjölk och koka upp under ständig omrörning. Tillsätt muskot och salt. Låt såsen puttra på medelvärme i ca 3-4 minuter och ha koll att såsen inte bränns vid i botten av kastrullen.
  4. Sätt ugnen på 200°, över- och undervärme. Häll lite bechamelsås i botten av en ugnsform. Lägg lasagneplattor i formen, lägg kyckling över, toppa med bechamelsås och riven ost. Gör samma procedur tills kycklingröran tagit slut. Avsluta det sista lagret med lasagneplattor, bechamelsås och riven mozzarella. Överst lägger du körsbärstomaterna. 
  5. Tillaga mitt i ugnen i ca 35 minuter tills pastaplattorna är mjuka och lasagnen fått fin färg. Ta ut från ugnen och låt lasagnen vila i 5 minuter. Toppa med finhackad basilika och ringla gärna balsamico över vid servering.

Inga kommentarer: