söndag 14 maj 2023

Smörgåstårta med italienska smaker



200 g osötat grovt bröd

75 g smör, smält


Fyllning:

5 gelatinblad

3 dl gräddfil

300 g naturell färskost

1 burk grillad paprika, 290 g

1 burk marinerade kronärtskockor, 290 g

½ tsk salt

nymald svartpeppar


Basilikaolja:

40 g pinjenötter, lätt rostade

1 kruka basilika

½ dl olivolja

2 krm salt

½ liten vitlöksklyfta, pressad

lite nymald svartpeppar


Garnering:

körsbärstomater

svarta oliver

parmaskinka

salami

sallad

parmesanost


Gör så här:

  1. Botten: Kör brödet till smulor i matberedare, blanda ner smöret. Häll smulorna i en pajform, 24 cm i diameter. Platta till en jämn botten. Ställ i kylskåp.
  2. Basilikaolja: Finfördela pinjenötterna med basilikabladen med mixerstav och tillsätt lite olja i taget. Smaka av med salt, vitlök och peppar.
  3. Fyllning: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Blanda gräddfil och ost. Låt paprika och kronärtskockor rinna av väl. Skär dem sedan i små bitar och blanda ner i smeten. Salta och peppra.
  4. Ta upp och krama ur gelatinbladen. Smält dem i en liten kastrull på svag värme. Blanda sedan ner några matskedar av smeten och blanda det med resten av smeten. Häll hälften av smeten i formen och ringla sedan 1–2 msk av basilikaoljan över. Häll på resten av smeten. Täck formen och ställ i kyl minst 4 timmar, gärna över natten.
  5. Garnering: Ta ut pajformen ur kylskåpet en stund innan servering så att pajen hinner bli lite tempererad. Bred på lite basilikaolja. Lägg på tomater, oliver och skinka. Avsluta med sallad, grovriven parmesanost och ringla basilikaoljan över.

Inga kommentarer: