torsdag 9 juni 2022

Lax- och spenatpaj




Pajdeg:

125 g smör

3 dl mjöl

3 msk vatten


Fyllning:

65 g färsk babyspenat

125 g varmrökt lax

2 dl crème fraîche

2 ½ dl grädde av valfri fetthalt

150 g riven västerbottensost

1 gul lök

5 ägg

salt & peppar

cayennepeppar

1 dl finklippt dill


Romsås:

1 dl crème fraîche

½ dl majonnäs

80 g finkornig stenbitsrom

hackad gräslök

salt & citronpeppar


Till servering:

räkor

grönsallad


Gör så här:

  1. Börja med romsåsen. Rör ihop alla ingredienser och låt stå kallt till serveringen.
  2. Skala räkorna och lägg i en skål och ställ kallt.
  3. Blanda samman ingredienserna till pajdegen och tryck ut i en pajform. Låt gärna stå kallt en stund. Nagga botten och förgrädda cirka 10 minuter, 200 grader.
  4. Fräs spenaten lätt i en stekpanna och fördela i pajskalet. 
  5. Bryt laxen i bitar och lägg den över spenaten. 
  6. Finhacka löken och blanda med riven ost, ägg, grädde, crème fraîche, kryddor och dill. Häll detta i pajskalet. 
  7. Grädda i 200 grader i cirka 45–50 minuter tills pajen fått fin färg och äggstanningen stelnat.
  8. Låt pajen vila i rumstemperatur i cirka 5 minuter så att den "sätter sig".
  9. Servera med en sallad, skalade räkor och romsås.

Inga kommentarer: