onsdag 23 februari 2022

Rödvinspasta



400 g spaghetti

3 schalottenlökar, fint hackade

1 morot, fint hackad

2 stjälkar blekselleri, fint hackade

6 vitlöksklyftor, fint hackade

2 msk olivolja

1 msk + 4 msk smör

4 msk tomatpuré

½ tsk chiliflakes

750 ml rödvin, gärna Chianti

1–2 dl pastavatten

125 g parmesan, fint riven

salt och nymalen svartpeppar


Till servering:

2 msk hackad persilja

lite av parmesanen ovan

2 burrataostar


Gör så här:

  1. Fräs schalottenlök, morot, selleri och vitlök i olivolja och 1 msk smör i en tjockbottnad gryta tills morötterna mjuknat lite. Rör ner tomatpuré och chiliflakes och fräs i 5–6 minuter tills tomatpurén är karamelliserad, mörkt roströd och har börjat skära sig lite.
  2. Häll över hela flaskan vin, salta ordentligt och låt sedan såsen puttra utan lock i ca 35 minuter eller tills den reducerat ner till ungefär en tredjedel. Den ska vara glossig och lite tjock.
  3. Koka pastan tills den nästan är färdig, kanske någon minut innan den är al dente, och spara lite pastavatten innan du häller av den. Häll pastan i rödvinssåsen tillsammans med 4 msk smör skuret i kuber och rör ordentligt så att smöret sakta smälter in i såsen utan att skära sig.
  4. Späd pö om pö med pastavatten och fortsätt röra tills pastan kokat klart. Vänd ner merparten av den finrivna parmesanosten och smaka av med salt och peppar.
  5. Toppa med burrataosten bruten i några bitar, resterande parmesan och persilja.

Inga kommentarer: