söndag 13 december 2020

Tomatpaj med balsamicolök och gruyèreost



Pajdeg:

3 dl vetemjöl

125 g kallt smör

3 msk kallt vatten


Gör så här:

  1. Mixa samman till en deg och tryck ut i en pajform. 
  2. Ställ kallt i kylen i ca 30 minuter. 
  3. Nagga bottnen med gaffel 
  4. Förgrädda pajen på 225° i ca 10–15 minuter. 


Fyllning:

3 rödlökar

1 schalottenlök

smör att steka i

2 msk balsamvinäger av god kvalitet

flingsalt & svartpeppar


20 körsbärstomater


Äggstanning:

3 ägg

2 dl crème fraîche 

1 dl riven gruyèreost

finhackad persilja

flingsalt & svartpeppar


2 dl riven gruyèreost

finhackad persilja


Gör så här: 

  1. Strimla rödlök och schalottenlök och fräs i smör. 
  2. Häll på balsamvinäger och låt puttra några minuter. 
  3. Salta och peppra lätt. Lägg detta i botten på den förgräddade pajen. 
  4. Vispa samman äggstanningen och häll försiktigt ovanpå löken i pajformen. 
  5. Dela tomaterna i halvor och placera ut med snittytan uppåt. 
  6. Strö över riven ost och lite finhackad persilja.
  7. Grädda i 200° i ca 40 minuter till äggstanningen har stelnat och fått fin gyllene färg.
  8. Ta ut pajen ur ugnen och låt värmen fördela sig i ca 5 minuter. Servera med en grönsallad.

Inga kommentarer: