fredag 15 maj 2020

Kycklingpaj med ädelostkräm


Pajdeg:
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
50 g smör, i tärningar
1½ dl mjölk

Fyllning:
3–4 kycklingfiléer
smör att steka i
grillkrydda
1 burk paprikapesto, ca 130 g
1 burk marinerade kronärtskockor, ca 280 g
½ broccoli
10 cocktailtomater

Ädelostkräm:
140 g ädelost
2 dl crème fraîche
1 dl gräddfil
2 msk skuren gräslök

Gör så här:
  1. Börja med ädelostkrämen: Riv ädelosten grovt. Blanda med crème fraiche, gräddfil och gräslök. Låt stå i kylskåp till serveringen.
  2. Fyllning: Strimla kycklingfiléerna och stek klara i lite smör. Krydda med grillkrydda. Låt svalna. Blanda med paprikapeston. 
  3. Pajdeg: Blanda mjöl, bakpulver och salt i en matberedare. Tillsätt smöret och kör beredaren till en smulig massa. Häll i mjölken och arbeta ihop en smidig deg.
  4. Kavla ut degen till en 2–3 mm tjock rundel, ca 33 cm i diam. Lyft över på en plåt med bakplåtspapper.
  5. Bred ut kycklingröran över pajdegen, lämna en 5–6 cm bred kant runtom.
  6. Häll av kronärtskockorna, men spara oljan. Fördela kronärtskockorna i klyftor över kycklingen. Skär broccolin i små buketter och fördela över pajen. Pensla dem med lite olja från burken. Halvera tomaterna och fördela över pajen.
  7. Lyft upp degkanten och svep degen om den yttre delen av pajen. Nyp till degen här och var så den stannar på plats. 
  8. Grädda i nedre delen av ugnen tills degen fått vacker färg, ca 25 min. 
  9. Servera med ädelostkrämen och en grönsallad.

Inga kommentarer: