måndag 20 september 2021

Räksoppa


ca 500 g oskalade räkor (gärna stora, stl 70–90)
1 stor morot
1 stor gul lök
1 knippe färsk dill
ca 4 dl vatten
1–2 dl vitt vin
2 msk tomatpuré
3 dl grädde
nymalen vitpeppar
1 tsk sambal oelek
1–2 msk hummer- eller skaldjursfond
ev maizenaredning, ljus, eller lite arrowmjöl

Gör så här:
  1. Skala räkorna. Lägg räkorna i kylen och skalen i en stekpanna med smör. 
  2. Bryn skalen lätt och tillsätt sedan halverad och slantad morot, hackad lök och dill.
  3. Häll i vatten, vitt vin och tomatpuré. 
  4. Låt koka samman i cirka 15 minuter och tillsätt sedan grädden. 
  5. Smaka av med vitpeppar, sambal oelek och fond. 
  6. Sila sedan soppan så att du får bort räkskal, grönsaker och annat. Pressa lite i silen så att allt det goda kommer med. 
  7. Red eventuellt soppan med lite ljus maizena eller lite arrowmjöl.
  8. Låt soppan puttra på svag värme i cirka en halvtimme innan servering. Späd med lite vatten om den känns tjock.
  9. Vid servering; lägg skalade räkor i botten på varje portionsskål och häll över soppan. 
  10. Servera med en klick aioli och gärna bröd och smör.
Tips! Soppan är lagom till 3 personer som huvudrätt och till 6 personer om den serveras som förrätt.

Inga kommentarer: