onsdag 7 februari 2018

Pizza carbonara


[2 pizzor]

Pizzadeg
25 g jäst
1 tsk strösocker
1/2 tsk salt
0,25 dl neutral olja
1 1/2–2  dl ljummet vatten
3 1/2 –4 dl vetemjöl special (ca 1/2 dl till utbakning)

Topping
2 msk olja
1 1/2 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
280 g bacon, fint strimlat
3 dl vispgrädde
1 dl persilja, finhackad
80 g parmesan, riven
svartpeppar
en nypa cayennepeppar

parmesan, riven

Garnering
persilja, hackad
crème fraîche

Gör så här:
  1. Börja med degen: Blanda jäst, socker, salt, olja och fingervarmt vatten (37 grader) i en degbunke.
  2. Rör i mjöl, lite i taget, tills du får en fast och fin deg. Spara resten av mjölet till utbakning.
  3. Jäs pizzadegen i bunken under duk i cirka 30 minuter medan du gör toppingen.
  4. Hetta upp olja i en stekpanna. Ha i lök och vitlök och låt svettas en stund. 
  5. Tillsätt bacon och låt stekas tills baconet fått en fin färg. 
  6. Tillsätt grädde och persilja. Låt såsen koka till en ganska så krämig konsistens. 
  7. Tillsätt parmesan och rör ihop. Smaka av med peppar och cayennepeppar.
  8. Dela degen i 2 bitar och baka ut dem med kavel så du får fina bottnar på mjölat bakbord. Lägg pizzorna på bakplåtspapper och sedan på en plåt.
  9. Bred såsen på pizzorna, riv över parmesan och grädda mitt i ugnen i ca 250 grader varmluft tills pizzorna fått fin färg. 
  10. Ta ut pizzorna från ugnen och toppa med persilja och crème fraîche.

Inga kommentarer: