onsdag 11 oktober 2017

Ugnstorkade tomater


1 burk på ca 5 dl

1 kg tomater
1 nypa salt
8 vitlöksklyftor
2–3 dl olivolja
färsk oregano
salt och peppar

Gör så här:
  1. Skölj och halvera tomaterna. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och rada upp tomathalvorna med snittytan uppåt. Strössla över salt.
  2. Ställ in i ugnen i 100-150°C (helst varmluft) i cirka 3-4 timmar och glänta lite på ugnsluckan då och då för att släppa ut ångan. 
  3. Nagga snittytan med en gaffel efter halva tiden – då rinner saften ur lättare. 
  4. Observera att beroende på ugn och storlek på tomatbitarna kan tiden variera – har de inte torkat tillräckligt är det bara att köra dem längre, ser de ut att vara klara innan avbryter man bara tidigare. Mindre bitar och tomater med tunt skinn tar kortare tid. Kolla gärna till tomaterna efter två timmar så att de inte redan är klara, det vill säga när de inte längre vätskar och har börjar torka till. Börjar de bli brända – sänk värmen.
  5. Låt tomaterna svalna och lägg sedan ner dem i en väl rengjord glasburk. 
  6. Skala och halvera vitlöksklyftorna och fördela ut i burken. 
  7. Riv i färsk oregano efter behag. 
  8. Dra i lite salt och peppar. 
  9. Slå på olja så det täcker och sätt på locket. 
  10. Förvara i kylskåpet.

Inga kommentarer: