lördag 14 oktober 2017

Kall tomatpaj med getost


Pajdeg:
100 g smör, kallt och skuret i tärningar
1 dl fint rågmjöl
2 dl vetemjöl
1 krm salt
1–2 msk kallt vatten

Fyllning:
200 g getost
ugnstorkade tomater, 1 sats

Äggstanning:
3 ägg
3 dl grädde av valfri fetthalt
1 dl lagrad ost, till exempel parmesanost
salt
nymalen svartpeppar

Till servering:
pinjenötter och/eller pumpakärnor, rostade

Gör så här:
  1. Börja med pajdegen. Blanda samman smör, mjöl och salt till en grynig massa. Tillsätt vattnet, lite i taget och arbeta samman tills du ser att pajdegen går ihop. 
  2. Kavla eller tryck ut degen i en pajform, cirka 23 cm i diameter. 
  3. Nagga pajskalet och låt vila i kyl 30 minuter. 
  4. Sätt ugnen på 200°. 
  5. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 10–15 minuter. 
  6. Vispa ihop alla ingredienser till äggstanningen.
  7. Ta ut pajskalet och smula över getosten. 
  8. Lägg i de avrunna tomaterna och häll sedan över äggstanningen. 
  9. Grädda i mitten av ugnen cirka 35 minuter eller tills stanningen stelnat och pajen blivit gyllene.
  10. Strö över pinjenötter och/eller pumpakärnor precis innan servering.
  11. Servera pajen kall tillsammans med till exempel salami, parmaskinka och god ost skuren i kuber.

Inga kommentarer: