färska lasagneplattor (ca 300–400 g)
1 dl riven parmesan
Taleggiosås:
60 g smör
60 g vetemjöl
7,5 dl mjölk
200 g taleggioost
1 krm muskotnöt
Salt och peppar
Svampsås:
500 g blandad svamp, till exempel champinjoner, ostronskivling, karljohan osv.
20 g smör
½ dl vitt vin
1 dl grädde
en knippe persilja
salt och peppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 220 grader.
- Taleggiosås: Smält smöret i en kastrull med höga kanter, häll i mjölet.
- Rör om tills att du får en slätare konsistens.
- Häll i mjölken och koka på svag värme tills att såsen har tjocknat lite.
- Skär taleggion i mindre bitar (spara undan några bitar till senare) och blanda i kastrullen. Rör tills osten smält.
- Smaka av med salt, peppar och muskot.
- Svampsås: Fräs svamparna i smöret på medelvärme. Salta och peppra.
- När vattnet ur svamparna nästan har kokat bort, häll i vinet och låt koka in.
- Tillsätt grädden och låt koka en stund.
- Finhacka persilja.
- Smaka av såsen med persilja, salt och peppar.
- Lasagne: Häll lite taleggiosås på botten av en smord, ugnsfast form med höga kanter.
- Lägg på ett lager lasagneplattor.
- Häll på lite av svampsåsen, några skedar taleggiosås och riven parmesan.
- Gör flera lager och avsluta med svamp sås, taleggiosås och ostbitarna du sparat undan.
- Grädda i 20–25 minuter. Låt lasagnen vila 5 minuter innan servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar