söndag 11 juni 2017

Lasagne med svamp och taleggio


färska lasagneplattor (ca 300–400 g)
1 dl riven parmesan

Taleggiosås:
60 g smör
60 g vetemjöl
7,5 dl mjölk
200 g taleggioost
1 krm muskotnöt
Salt och peppar

Svampsås:
500 g blandad svamp, till exempel champinjoner, ostronskivling, karljohan osv.
20 g smör
½ dl vitt vin
1 dl grädde
en knippe persilja
salt och peppar

Gör så här: 
  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Taleggiosås: Smält smöret i en kastrull med höga kanter, häll i mjölet.
  3. Rör om tills att du får en slätare konsistens.
  4. Häll i mjölken och koka på svag värme tills att såsen har tjocknat lite.
  5. Skär taleggion i mindre bitar (spara undan några bitar till senare) och blanda i kastrullen. Rör tills osten smält.
  6. Smaka av med salt, peppar och muskot.
  7. Svampsås: Fräs svamparna i smöret på medelvärme. Salta och peppra.
  8. När vattnet ur svamparna nästan har kokat bort, häll i vinet och låt koka in.
  9. Tillsätt grädden och låt koka en stund.
  10. Finhacka persilja.
  11. Smaka av såsen med persilja, salt och peppar.
  12. Lasagne: Häll lite taleggiosås på botten av en smord, ugnsfast form med höga kanter.
  13. Lägg på ett lager lasagneplattor.
  14. Häll på lite av svampsåsen, några skedar taleggiosås och riven parmesan.
  15. Gör flera lager och avsluta med svamp sås, taleggiosås och ostbitarna du sparat undan.
  16. Grädda i 20–25 minuter. Låt lasagnen vila 5 minuter innan servering.

Inga kommentarer: