söndag 21 maj 2017

Köttfärspaj med oliver och parmesanost


Pajdeg:
150 g smör
3 dl mjöl
1/2 tsk salt
3 msk kallt vatten

Fyllning:
2 gula lök
1 rödlök
500 g nötfärs
1 burk krossade tomater
1 vitlöksklyfta
0,5 tsk timjan
1 krm cayennepeppar
1 tsk salt
2–3 msk rödvin
1 tsk dijonsenap
1 msk flytande honung
1 msk kalvfond
1 msk kinesisk soja
0,5 dl skivade oliver
1 dl finriven parmesanost

1 uppvispat ägg till pensling

Gör så här:
  1. Pajdeg: Blanda ihop smör, mjöl och salt. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen. Lägg den sedan svalt att vila.
  2. Fyllning: Hacka löken och fräs i ca 5 minuter i lite smör och olja. Tillsätt färsen och bryn den genomstekt, och häll sedan i de krossade tomaterna. Blanda ner resten av ingredienserna – utom oliverna och parmesanosten. Låt puttra ca 30 min utan lock till nästan all vätska är borta. Ta grytan av värmen och rör ner oliverna och parmesanost. Låt svalna medan du förbereder pajskalet.
  3. Sätt ugnen på 225C. Kavla ut ¾ av degen till en stor platta, och täck en smord pajform med degen ända upp på kanterna. Sätt gärna remsor av aluminiumfolie längs med kanterna så att inte pajdegen halkar ner under gräddning. Nagga pajskalet med en gaffel, och förgrädda det i mitten av ugnen i ca 15 min. Ta bort folien, häll i fyllningen och kavla ut resten av pajdegen till remsor som läggs över pajen som garnering. Pensla paj och pajdegsremsor med ett uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen ca 25 min. Låt pajen vila 5 min innan servering. 

Inga kommentarer: