måndag 13 mars 2017

Karamelliserad vitlökspaj med getost


Pajdeg:
3,5 dl mandelmjöl
50 g smör
2 msk pofiber
1 msk fiberhusk
1 ägg
salt

Karamelliserade vitlöksklyftor:
2 hela huvuden med vitlöksklyftor, separerade och skalade
vatten att sjuda vitlöksklyftorna i
0,5 kruka rosmarin
1 tsk balsamvinäger
2 dl vatten
1 msk honung
1 msk olivolja

Äggstanning:
1 dl crème fraîche
1,5 dl vispgrädde
2 ägg
salt och peppar

150 g mjuk getost, i småbitar
150 g hård getost, riven

Gör så här:
  1. Blanda alla torra ingredienser till pajdegen i en bunke. Skär ner smör i bitar och blanda runt med händerna. Tillsätt ägget och blanda till en smidig deg. Låt vila i kylskåpet en stund. 
  2. Klä en pajform med degen och förgrädda på 180 grader i ca 10 min. 
  3. Lägg vitlöksklyftorna i en kastrull med vatten och koka upp. Låt sjuda i några minuter och häll sedan av vattnet i en sil eller durkslag. 
  4. Stek vitlöksklyftorna i olivolja en stund i en stekpanna. Häll på balsamvinäger och vatten och låt sjuda i 10 minuter. 
  5. Tillsätt honung och hackad rosmarin och låt karamelliseras till nästan ingen vätska är kvar. Ställ åt sidan. 
  6. Vispa ihop grädde, ägg, crème fraîche, salt och peppar i en skål. 
  7. Fördela getosten samt vitlöksklyftorna i pajskalet. 
  8. Häll över äggstanningen och tillaga i ugnen på 180 grader i ca 45 minuter.
  9. Låt vila ca 5 minuter innan servering.
  10. Servera med en god sallad. 

Inga kommentarer: