måndag 28 mars 2016

Kalljästa frallor


25 g färsk jäst
500 g kallt vatten
2 msk olja (gärna raps- eller olivolja)
1 1/2 tsk salt
600 g vetemjöl (+ extra till utbakning)

Gör så här:
  1. Smula jästen i en stor bunke och blanda ut den i vattnet. 
  2. Tillsätt olja, salt och mjöl tills du har en kladdig och ganska lös deg. 
  3. Strö lite mjöl över, täck med lock eller plastfolie och ställ i kylen över natten eller ca 12 timmar. 
  4. Ta ut degen i rumstemperatur. 
  5. Ställ en oöm långpanna i ugnen och värm sedan ugnen till 275° (250° varmluft). 
  6. Ta upp degen på mjölat bakbord, dela i 8 lika stora bitar och forma till frallor. Knåda inte. 
  7. Fördela på plåt med bakplåtspapper. Lägg inte frallorna för tätt eftersom de jäser och blir större i ugnen.
  8. Låt vila tills ugnen är varm. 
  9. Ställ in plåten/plåtarna i ugnen och häll ett glas vatten eller några isbitar i den heta långpannan. Stäng ugnsluckan snabbt.
  10. Grädda mitt i ugnen 20 min eller tills frallorna har fin färg.

Inga kommentarer: