onsdag 9 december 2020

Gräddkola


[ca 85 st]

50 g smör

3 dl strösocker

3 dl vispgrädde

1½ dl ljus sirap

1 tsk vitvinsvinäger

1 krm salt

ev flingsalt


Gör så här:
  1. Klä en form (ca 16 x 20 cm) med bakplåtspapper. Jag brukar använda en mindre, fyrkantig gratängform i metall.
  2. Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad gryta.
  3. Koka upp och låt koka på medelvärme till 125 grader (använd termometer). Använd en stor gryta för kolasmeten bubblar upp och kan lätt koka över. Ju vidare gryta, desto snabbare går det att komma upp till 125 grader. Med den gryta som jag brukar använda tar det cirka 30 minuter.
  4. Rör då och då. 
  5. Häll smeten i formen. Låt svalna i rumstemperatur.
  6. Skär kolan i fyrkantiga bitar. Strö eventuellt över lite flingsalt.
  7. Linda in bitarna i smörpapper.

Inga kommentarer: