lördag 28 februari 2015

Vegoburgare

Bildkälla

1 burk kokta kidneybönor, á 400 g
500 g kokt matvete (3 dl okokt)
1 stor gul lök
5 vitlöksklyftor
1½ tsk salt
svartpeppar
½ tsk paprikapulver
½ tsk spiskummin
½ tsk cayennepeppar, knappt
2 medelstora ägg
ca 1½ dl bladpersilja, grovhackad
smör & olja

Gör så här:
  1. Skala och finhacka löken. Skala och hacka vitlöksklyftorna ännu finare. 
  2. Fräs löken i smör i en stekpanna på medelvärme och stek under omrörning då och då och så länge att löken blir genomskinlig och aromatisk. 
  3. Salta, peppra och strö över cayennepeppar, paprikapulver och spiskummin och stek lite till.
  4. Ta undan ca 1/4 av de kokta matvetekornen och ställ åt sidan så länge. 
  5. Lägg resterande del av matvetekornen tillsammans med de avrunna bönorna i en matberedare (tar du burkbönor så skölj dem först väl). Lägg i den stekta löken och mixa allt. 
  6. Töm sedan över det hela i en bunke. 
  7. Tillsätt hackad persilja, de hela matvetekornen samt äggen och arbeta ihop till en smet.
  8. Stek först ett litet prov så att du kan smaka om smeten är tillräckligt kryddad. 
  9. Forma till burgare med lätt fuktade händer. 
  10. Stek vegoburgarna i smör och olja på medelstark värme. 
  11. Vänd inte förrän efter ca 4 minuter (så att burgaren får lite tid att stabilisera sig), vänd sedan varsamt.
  12. Serveringsförslag: små surdegsfrallor eller andra bra hamburgerbröd, coleslaw, majonnäs, skivad tomat, skivad gurka, tunna rödlöksringar och salladsblad.

Inga kommentarer: