Bildkälla |
1 burk kokta kidneybönor, á 400 g
500 g kokt matvete (3 dl okokt)
1 stor gul lök
5 vitlöksklyftor
1½ tsk salt
svartpeppar
½ tsk paprikapulver
½ tsk spiskummin
½ tsk cayennepeppar, knappt
2 medelstora ägg
ca 1½ dl bladpersilja, grovhackad
smör & olja
Gör så här:
- Skala och finhacka löken. Skala och hacka vitlöksklyftorna ännu finare.
- Fräs löken i smör i en stekpanna på medelvärme och stek under omrörning då och då och så länge att löken blir genomskinlig och aromatisk.
- Salta, peppra och strö över cayennepeppar, paprikapulver och spiskummin och stek lite till.
- Ta undan ca 1/4 av de kokta matvetekornen och ställ åt sidan så länge.
- Lägg resterande del av matvetekornen tillsammans med de avrunna bönorna i en matberedare (tar du burkbönor så skölj dem först väl). Lägg i den stekta löken och mixa allt.
- Töm sedan över det hela i en bunke.
- Tillsätt hackad persilja, de hela matvetekornen samt äggen och arbeta ihop till en smet.
- Stek först ett litet prov så att du kan smaka om smeten är tillräckligt kryddad.
- Forma till burgare med lätt fuktade händer.
- Stek vegoburgarna i smör och olja på medelstark värme.
- Vänd inte förrän efter ca 4 minuter (så att burgaren får lite tid att stabilisera sig), vänd sedan varsamt.
- Serveringsförslag: små surdegsfrallor eller andra bra hamburgerbröd, coleslaw, majonnäs, skivad tomat, skivad gurka, tunna rödlöksringar och salladsblad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar