5 dl vatten (fingervarmt)
1 dl mjölk
1/2 paket jäst
2 tsk salt
1 msk socker
12 dl vetemjöl eller lantvetemjöl (+ 2–3 dl till utbakning)
Gör så här:
- Rör ut jästen med vatten, mjölk salt och socker tills jästen löst sig. Rör sedan snabbt ner vetemjöl lite i taget och arbeta snabbt ihop till en kladdig deg.
- Byt nu till en ny bunke och lägg ca 1 dl mjöl i botten och försök sprida upp mjölet lite på kanten av bunken också.
- Lägg ner degen och strö mjöl ovanpå degen.
- Låt degen jäsa i 1,5 timme.
- Strö ut lite vetemjöl på bänken och stjälp sedan försiktigt upp degen och strö lite vetemjöl ovanpå.
- Knåda inte degen, då försvinner luftbubblorna.
- Dela snabbt degen i ca 10 bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
- Grädda bröden i ugnen i ca 220 grader i 15 min.
- Låt bröden svalna utan någon handduk över. Då får bröden en krispig yta.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar