lördag 28 februari 2015

Långjästa frallor


5 dl vatten (fingervarmt)
1 dl mjölk
1/2 paket jäst
2 tsk salt
1 msk socker
12 dl vetemjöl eller lantvetemjöl (+ 2–3 dl  till utbakning)

Gör så här: 
  1. Rör ut jästen med vatten, mjölk salt och socker tills jästen löst sig. Rör sedan snabbt ner vetemjöl lite i taget och arbeta snabbt ihop till en kladdig deg. 
  2. Byt nu till en ny bunke och lägg ca 1 dl mjöl i botten och försök sprida upp mjölet lite på kanten av bunken också. 
  3. Lägg ner degen och strö mjöl ovanpå degen. 
  4. Låt degen jäsa i 1,5 timme. 
  5. Strö ut lite vetemjöl på bänken och stjälp sedan försiktigt upp degen och strö lite vetemjöl ovanpå. 
  6. Knåda inte degen, då försvinner luftbubblorna. 
  7. Dela snabbt degen i ca 10 bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. 
  8. Grädda bröden i ugnen i ca 220 grader i 15 min. 
  9. Låt bröden svalna utan någon handduk över. Då får bröden en krispig yta.

Inga kommentarer: