söndag 9 november 2014

Knäckebröd


25 g jäst
2 dl mjölk eller vatten
2 tsk ljus sirap
2 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
2 dl rågmjöl
2 krm salt

Gör så här:
  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Värm mjölken till 37° och häll den sedan över jästen.
  3. Rör om tills all jäst löst sig.
  4. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop till en smidig deg.
  5. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.
  6. Sätt ugnen på 250°C.
  7. Stjälp upp degen på väl mjölat bakbord.
  8. Kavla ut degen tunt och kavla sedan med en kruskavel.
  9. Stansa ut valfria former och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  10. Knäckebrödet kommer vara lika stort efter gräddningen som det är innan, så du väljer själv vilken storlek du vill att dina knäckebröd ska ha. Det som händer storleksmässigt är att det blir lite tjockare.
  11. Grädda i mitten av ugnen i ca 5–10 minuter.
  12. Låt knäckebrödet svalna/torka på galler.

Inga kommentarer: