1 stort bröd
1,5 tsk salt
2 msk rapsolja
4,5 dl vatten
1 msk honung
25 g jäst
720 g vetemjöl special
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
Gör så här:
- Värm vattnet till fingervarmt, 37°. Blanda salt, honung och rapsolja i en bunke. Smula i jästen och tillsätt vattnet, lite i taget, så att jästen löser sig.
- Tillsätt solrosfrön, linfrön och vetemjöl lite i taget. Arbeta degen smidig ca 5 min.
- Låt jäsa under bakduk ca 30 min.
- Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Arbeta den väl, tryck ut eventuella luftbubblor och forma till en stor bulle. Mjöla en brödkorg och lägg degen i korgen. Låt jäsa ytterligare ca 20 min.
- Sätt ugnen på 225°. Stjälp försiktigt upp den jästa degen på plåt med bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Knacka brödet på undersidan, det är färdiggräddat när det låter ihåligt.
- Låt svalna på galler under bakduk innan det skärs upp i portionsbitar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar